joi, 5 aprilie 2012

EXCURSIE

             Buna!Sunt Timi si as vrea sa va propun unde puteti face excursii!
             La Iasi puteti vizita:
-Statuia lui Vasile Alecsandri : Statuia lui Vasile Alecsandri este un monument de bronz inchinat poetului, prozatorului si dramaturgului roman Vasile Alecsandri (1821-1890), care a fost realizat de catre sculptorul polon de origine germana Wladimir C. Hegel si dezvelit in anul 1906 in municipiul Iasi.

Este amplasata in fata Teatrului National "Vasile Alecsandri" din Iasi.
-Statuia lui Eminescu :
Statuia lui Mihai Eminescu este un monument din bronz inchinat "Luceafarului poeziei romanesti" Mihai Eminescu (1850-1889), care a fost realizat de catre sculptorul Ion Schmidt Faur si inaugurat in anul 1929 in municipiul Iasi.
Initial, statuia a fost amplasata in fata Facultatii de Litere a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, mai jos de statuia lui Mihail Kogalniceanu si scarile centrale, in locul unde este astazi statuia lui A.D. Xenopol.
Statuia a stat multa vreme acoperita de panze, intarziindu-se dezvelirea. Acest eveniment a avut loc in cele din urma in anul 1929.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, in anul 1957, statuia lui Eminescu a fost mutata in vecinatatea Fundatiei (la Biblioteca Centrala Universitara "Mihai Eminescu" din Iasi).
-Parcul Copou-Teiul lui Eminescu :
Parcul Copou a inceput sa fie amenajat pe la anii 1833-1834, insa aspectul unei gradini moderne este dat de Mihalache Sturza. In parc se gaseste cel mai vechi monument din Romania: Monumentul Legilor Constitutionale cunoscut ca Obeliscul cu lei realizat de Mihail Singurov, in 1834, dupa un proiect al lui Gh. Asachi.
Coloana din piatra inalta de 15 m si grea de 10 tone, sustinuta de patru lei, simbolizeaza cele patru puteri europene care au recunoscut independenta Tarilor Romane.
In centul parcului Copou, langa Teiul lui Eminescu, se gaseste bustul lui Eminescu cat si bustul vechiului sau prieten Ion Creanga ridicat in 1932. Mai tarziu a fost ridicata Aleea "Junimea" cu busturile din bronz ale membrilor sai.
In iunie 1984, langa Teiul lui Eminescu s-a deschis un muzeu, pios omagiu adus geniului poetului. Planurile au fost realizate de arhitectul Virgiliu Onofrei, muzeul fiind inaugurat in 1989, la centenarul mortii poetului.
-Manastirea Sf. Trei Ierarhi:
Manastirea "Sf. Trei Ierarhi" este cea mai frumoasa ctitorie a domnului Tarii Moldovei, Vasile Lupu, o adevarata simfonie a artelor in rugaciune, construita intre anii 1637-1639.
Actuala infatisare a manastirii este rezultatul lucrarilor de restaurare ale arhitectului Andre Lecomte de Nouy, desfasurate in perioada 1882 -1904. S-a pastrat structura exterioara datorita careia manastirea este unica in cadrul arhitecturii ecleziastice romanesti. Ornamentele exterioare, care acopera edificiul in intregime si care au fost initial aurite, combina elemente turcesti, arabe, georgiene, armene si persiene cu motive arhitecturale romanesti intr-o superba dantelarie in piatra.
Pot fi numarate peste 30 de registre de motive decorative, care nu se repeta.
In interiorul manastirii sunt inhumate mai multe personalitati de rang domnesc: Tudosca, prima sotie a lui Vasile Lupu, si Stefan-voda, fiul lor; Dimitrie Cantemir, principele carturar (1710-1711), precum si Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1866).
Langa biserica se afla Sala Gotica ce adaposteste un muzeu de arta religioasa, care cuprinde, printre altele, obiecte legate de istoria manastirii Trei Ierarhi.
-Gradina Botanica :
Inceputurile Gradinii Botanice din Iasi dateaza din sec. al XVII-lea. In anul 1960, gradina botanica a fost constituita in actualul amplasament cuprinzand o suprafata de 105 hectare, fiind una din cele mai mari gradini din lume.
Sectorul Sere cuprinde 12 compartimente fiecare avand specificul ei: plante mediteraneene, tropicale, subtropicale (cactusi, palmieri, bananieri, citrice, etc.), numeroase flori ornamentale (azalee, camelii, crizanteme, orhidee, etc.) si o colectie de cicadaceae (fosile vii).
Sectorul Ornamental are o suprafata de 4,5 hectare si contine 2200 de taxoni in exemplare unice sau grupati in colectii, in numar de 25. Acesta dispune de o gama variata de plante decorative, ierboase si lemnoase, care constituie o expozitie cu caracter permanent.
Sectorul Rozariu insumeaza 800 de soiuri de trandafiri nobili.
-Grupul statuar ai voievozilor :
Grupul Statuar al Voievozilor din Iasi este un monument din municipiul Iasi, format din statuile a opt voievozi, grupate cate doua.
Monumentul este amplasat la intrarea spre dealul Copoului în vecinatatea Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu", în parcul de langa Casa de Cultura a Studentilor.
Ansamblul statuar situat in parcul Casei de Cultura a Studentilor cuprinde urmatorii voievozi: Dragos Voda si Alexandru cel Bun, Ioan Voda cel Viteaz si Petru Rares, Stefan cel Mare si Sfant si Mihai Viteazul, Vasile Lupu si Dimitrie Cantemir.
La inceput in locul lui Ioan Voda cel Viteaz se afla Carol I, iar in locul lui Petru Rares se afla Ferdinand I. 
-Muzeul Unirii :
Declarata monument istoric printr-un decret regal din 1919, Muzeul a fost ridicat la inceputul secolului al XIX-lea, urmand, initial, stilul neoclasic, incarcat ulterior cu diverse decoratiuni baroce.
Palatul a servit (1859-1862) ca resedinta domneasca domnitorului Unirii Alexandru Ioan Cuza.
In anii 1917-1918, in timpul primului Razboi Mondial, in aceasta cladire si-a avut resedinta regele Ferdinand.
Muzeul a fost deschis in 1959, cand se sarbatorea centenarul Unirii.
Patrimoniul muzeului este format din piese si documente originale, de o exceptionala valoare, care au apartinut domnitorului Al. I. Cuza si familiei sale.
De asemenea, in colectiile muzeului se regasesc si obiecte apartinand familiei regale precum si un important fond numismatic.
Incepand din 1997 cladirea muzeului este supusa unor lucrari de restaurare, iar dupa un deceniu (2007) a fost redeschis.
-Casa memoriala Mihail Sadoveanul :
Cladirea din dealul Copoului a apartinut, in veacul trecut, istoricului M. Kogalniceanu. In mod intamplator, Mihail Sadoveanu si-a dorit sa paseasca in noua sa casa de la Copou, in 1919, intr-un moment in care George Enescu era pe punctul de a se deslipi de o resedinta care ii devenise draga si in care compusese si cantase timp de trei ani, cand se stabilise momentan in Iasi de pe urma celui dintai razboi mondial.
Vreme de mai multe luni de zile, Euterpe si Erato au prezidat deci amandoua intr-o aceeasi casa. In cele din urma insa, muza lui Mihail Sadoveanu a ramas sa stapaneasca singura si timp de doua decenii a vietuit nestingherita in acest cadru, inspirandu-l pe cel mai mare prozator al poporului nostru.
In 1947, Mihail Sadoveanu a donat domeniul Institutului de Agronomie din Iasi.
Castelul cu turn cunoaste acum o noua etapa a istoriei sale. In prima duminica a lunii mai in care arborii din curte infloresc, aici se organizeaza traditionala, de acum, "Sarbatoare a liliacului".
La 6 noiembrie 1980, casa de la Copou cunoaste momentul sarbatoresc al inaugurarii sale ca Muzeu Memorial "Mihail Sadoveanu".
Ansamblul sculptural (autor Dan Covataru) din gradina muzeului pastreaza cu piosenie urna funerara cu ramasitele pamantesti ale Valeriei Sadoveanu.
-Palatul Roznovnu :
Actualul sediu al primariei, fostul Palat Roznovanu, este situat in inima Iasului, in apropierea celor mai semnificative monumente ale orasului. Cladirea impresionanta prin somptuozitate si fastul interioarelor, a fost construita in deceniile 7-10 ale sec. XVIII-lea si restaurata intre 1830-1833 de catre cunoscutul arhitect Johan Freywald, cel care a proiectat si Catedrala Metropolitana.
In ansamblu, ca arhitectura dar si prin frescele interioare si statuile ce impodobeau in 1830 exteriorul, palatul apartine stilului neoclasic, cu elemente ornamentale eclectico-baroce. Pina in 1891 cind este vinduta statului, cladirea este resedinta a familiei Rosetti - Roznovanu, cea mai puternica si mai influenta familie in arena politica moldava a urbei.
In 1892 Palatul Roznovanu va fi folosit ca resedinta temporara a familiei regale, o parte din spatiu fiind alocat autoritatilor locale. Cladirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei mai ales in I razboi mondial, intre 1916 - 1918 cind a gazduit sediile ministerelor ale conducerii politice refugiate de la Bucuresti.
In incaperea in care se afla acum Cabinetul Primarului isi avea biroul M.S. Regele Ferdinand, iar in actuala Sala de sedinte a Consiliului Local s-a intrunit in 1918 Consiliul de Razboi al Romaniei.
-Muzeul Literaturii Romane:
Inaugurat in 26 decembrie 1972, cladirea este destinata spatiului muzeal fiind compusa din douasprezece incaperi ale expozitiei permanente si o cladire anexa.
Inaugurata din nou in 1994, ea protejeaza intrarea in catacombele Casei "Pogor", restaurate in perioada 1993-1994.
Ele cuprind culoare cu ramificatii pe doua nivele (care dadeaza din secolele XVIII si XIX).
Aici functioneaza Clubul Cultural "Junimea", locul ce gazduieste multiple activitati organizate de Muzeul Literaturii Romane din Iasi: conferinte in cadrul serilor revistei "Dacia literara" (reeditata de Muzeul Literaturii Romane, Iasi), Cenaclul Literar "Junimea", simpozioane, aniversari, comemorari ale personalitatilor culturale romanesti, intalniri cu scriitori romani sau straini, prezentari si lansari de carti si reviste literare, recitaluri de muzica, vernisaje de expozitii de arta.
O prima secventa a muzeului se ocupa de personalitatea celor doi mari proprietari ai casei: Vasile Pogor, junimistul si Gh. Bratianu istoric si politician. Apoi continua ilustrarea momentului de inceput al literaturii romane moderne. Printre exponatele valoroase amintim: "Letopisetul Tarii Moldovei" de Nicolae Costin in copia lui Al. Beldiman, 1825; "Heniada" de Voltaire in traducerea lui Vasile Pogor (vornicul), Bucuresti, 1838; "Gramatica" de I. Vacarescu, Viena, 1787; "Jucaria norocului" traducere de Lazar Asachi (tatal carturarului Gh. Asachi) Iasi, 1816.
Salonul "Junimea", reconstituie atmosfera "Junimii" din perioada intrunirilor in casa lui V. Pogor, intre 1863-1885 si expune obiecte originale de epoca ce au apartinut junimistilor: T. Maiorescu, Iacob Negruzzi, I.M. Melik, Nicolae Culianu, Duiliu Zamfirescu.
De semnalat: tapiterie, sec. XIX, lucrata la Viena, pian "Steinway", oglinda de cristal, sec. XIX, apartinand lui I.L. Caragiale.
Ultima sectiune a muzeului este dedicata literaturii romane din Basarabia si Bucovina, apoi celei contemporane, reprezentata iconografic, cu editii rare, manuscrise originale si obiecte apartinand scriitorilor.
       Toate acestea sunt doar o parte din ce puteti vizita, sper sa faceti excursii in vacante!

sursa: www.turistik.ro
 

3 comentarii: