luni, 9 aprilie 2012

EXCURSIE IV

           Buna!Sunt Timi si astazi va propun ce puteti vizita in Brasov.
           In Brasov puteti vizita:
-Poarta Ecaterinei:
Vechea poarta iesea in afara zidurilor cetatii si dispunea de galerii din lemn etajate. Un document din 1522 arata existenta unui depozit de obuze si praf de pusca, precum si a unei locuinte pentru paznic.
In 1559 se construieste in fata portii un turn patrat, prevazut cu un pod mobil pe lanturi, peste santul cu apa. In cele trei parti exterioare turnul era dotat cu guri de foc, deci exista trei guri de tragere.
Construita pe trei nivele, cu patru turnulete care arata dreptul medieval al cetatii de a aplica asupra locuitorilor pedeapsa suprema.
Deasupra intrarii se afla sculptata steama orasului Brasov care reprezinta o coroana deasupra unei buturugi cu 7 grupe de radacini groase.
Zidurile care alcatuiau aceasta poarta au fost demolate in 1827. In prezent se mai pastreaza turnul din exterior, impropriu denumit "Poarta Ecaterinei".
-Turnul Alb:
Turnul Alb tine de fortificatiile exterioare ale Brasovului medieval fiind situat pe un varf de stanca al dealului Warthe.
Turnul Alb are un plan de semicerc inchis, avand partea rotunjita indreptata spre deal, inalta de 18 m, iar partea sudica spre oras, inalta de 20 m.
In interiorul Turnului Alb existau cinci nivele de galerii de lemn pentru aparatori si paznici. Partea superioara a turnului era prevazuta cu creneluri.
Intrarea in Turnul Alb se realiza pe o scara mobila, printr-o usa in partea dinspre oras a turnului. Aprovizionarea turnului cu provizii si munitii se efectua din Bastionul Graft, situat in dreptul Turnului Alb ca un pod peste canalul "Graft" catre fortificatiile interne. Potrivit vechilor cronici, Turnul Alb s-a construit in anul 1494 sau chiar 1460.
Turnul Alb era repartizat spre aparare breslelor de cositorari si aramari. In anul 1678 breasla cositorarilor a rascumparat obligatia de aparare a turnului, numarul mesterilor fiind mult mai scazut.
In 1689 focul dus de vantul puternic a cuprins si Turnul Alb care a ars, fiind renovat abia in anul 1723. Alte restaurari au fost facute in 1902, 1974 si 2005. 
-Tampa: Tampa este un munte care apartine de masivul Postavaru, localizat in sudul Carpatilor Orientali si inconjurat aproape in totalitate de municipiul Brasov.
Muntele este alcatuit in principal din formatiuni calcaroase, formandu-se in urma procesului de incretire a scoartei terestre.
Mare parte a sa (150 ha) este declarata rezervatie naturala, datorita speciilor de animale (ursi, rasi, lupi, fluturi - 35% din totalul speciilor din tara noastra, pasari) si plante rare (crucea voinicului, obsiga barsana) care se gasesc pe acest munte.
Pe Tampa se poate ajunge pe mai multe cai: exista cele 25 de serpentine, taiate in 1837 de catre Ocolul silvic al Brasovului, treptele lui Gabony, drumul Cavalerilor, vechi din vremea cetatii Brasovia sau drumul pentru masina de "la iepure".
Cei neobisnuiti cu drumetiile lungi pot lua telecabina, care face legatura intre Cabana-restaurant Casa Padurarului de la poale si Restaurantul Panoramic, aflat pe coama muntelui, in mai putin de trei minute.
Privelistea din varful Tampei, de pe terasa de piatra construita in 1873 ori de pe cea a fostului restaurant Béthlen, ofera o splendida panorama asupra orasului, iar in zilele senine se poate observa intreaga tara a Barsei.
-Prima Scoala Romaneasca:Situata in scheii Brasovului, prima Scoala Romaneasca a fost construita in apropierea Bisericii Sf. Nicolae. Scoala a fost atestata documentar in 1495 prin bunavointa domnitorului Neagoe Basarab. Odata cu activitatea Diaconului Coresi care a tiparit aici carti laice in slavona si romana si chiar prima gramatica romaneasca, scoala a devenit un important centru cultural. Astazi este un muzeu si gazduieste expozitii de valoare precum "Tiparnita lui Coresi", "Junii Brasoveni" si Muzeul "Tudor Ciortea".
-Sinagoga: Sinagoga construita in anul 1899 dupa planurile arhitectului Leopod Baumhorn, format la Scoala Vieneaza. Cladirea a fost inaugurata la 20 august 1901. In cadrul Comunitatii functioneaza un restaurant ritual, un cabinet medical si un serviciu de asistenta. 
-Piata Sfatului: Piata Sfatului din Brasov este cel mai cunoscut si cel mai vizitat loc din oras, fiind frecventat atat de turisti cat si de localnici pentru care reprezinta un loc de relaxare si punct de intalnire intre prieteni. In mod frecvent aici sunt organizate diverse evenimente cultural artistice, concerte in acer liber sau targuri tematice (targul mesterilor populari, targul de flori, etc).
Piata Sfatului este punctul central de plecare spre cele mai multe obiective turistice din Brasov cum ar fi Biserica Neagra, Turnul Alb, Turnul Negru, Bastioanele vechii cetati, Strada Sforii, portile de acces in vechea cetate - Poarta Schei, Poarta Ecaterinei - vechile ziduri ale cetatii de sub Tampa, etc.
Din 1520, acest loc atestat ca targ, numit in documente Markplatz, a fost gazda a numeroase targuri. Din 1364 era organizat targul anual cu participare larga, unde ajungeau si negustori de peste hotare. Frumoasele case cu arcade din jurul pietii ar putea povesti multe.
In piata candva a existat Stalpul infamiei, unde au fost judecate si vrajitoarele si se aplicau public pedepse corporale vinovatilor de diferite fapte. Aici in 1688 a fost decapitat Stefan Stener, seful breslei cizmarilor, care s-a impotrivit intrarii austriecilor in oras. Pana in 1892 in piata existau si doua fantani. Cea mai impunatoare cladire este Casa Sfatului aflata in centrul pietei, construita in 1420. Primaria de odinioara, astazi gazduieste Muzeul de istorie.
-Bastionul Funarilor:Este situat in fata zidurilor dinspre Tampa ale cetatii, unde posibilitatile de atac erau mai reduse. Bastionul Funarilor a fost conceput in forma hexagolana. Atestat in 1416, este incendiat la 1461 dar refacut. Dupa incendiul din 1689, bastionul sufera grave distrugeri. 
-Strada Sforii:Este cunoscuta ca fiind cea mai stramta strada din oras, explicatia consta in faptul ca de la inceput a fost destinata a face legatura dintre strazile Portii si Cerbului, fiind un simplu coridor pentru pompieri.
-Canioanele Sapte Scari si Tamina:
Canioanele Sapte Scari si Tamina se afla in Masivul Piatra Mare si sunt printre cele mai cunoscute canioane de acest fel din tara, asta si datorita amenajarilor care au fost facute aici, astfel, au fost montate scari, podete pentru ca sa fie accesibile unui numar cat mai mare de turisti. Parcurgerea acestor canioane nu necesita echipament specific canioningului.
Canionul Sapte Scari este cel mai spectaculos dintre ele si totodata si cel mai mare. La parcurgerea acestuia se recomanda atentie sporita pe timp de ploaie cand se poate aluneca pe scari si mai ales pe timp de iarna. La canionul Sapte Scari se poate ajunge de la cabana Dambu Morii din Timisul de Jos pe trasee marcate.
Canionul Tamina este cel mai mic. Si aici au fost montate scari pentru a usura parcurgerea acestuia. La Cascada Tamina se poate ajunge din Timisul de Sus tot pe trasee marcate.
-Turnul Negru:Astazi, cladirea este din prima faza de ridicare a zidurilor cetatii (sfarsitul sec. XIV, inceputul sec. XV). Zidaria turnului are o inaltime de peste 11 metri.
Accesul se facea pe o poarta situata la 2 metri inaltime fata de baza. Legatura intre fortificatiile orasului si turn se realiza printr-un pod mobil.
Acoperit initial cu un acoperis in forma de piramida, Turnul Negru a fost lovit de un traznet in 23 iulie 1559. De aici vine si numele sau. In 1696 turnul a fost lovit din nou de traznet.
In timpul epidemiei de ciuma din 1756, se pare ca Turnul Negru a fost folosit ultima data ca adapost si punct de paza pentru paznicii cordonului sanitar din jurul orasului.
Timp de 200 de ani acest monument a suferit o degradare continua, fiind renovat numai la sfarsitul deceniului trecut. Noul acoperis de sticla este inca un subiect controversat in Brasov.
Din 2001 Turnul Negru a fost redat circuitului turistic prin deschiderea unei expozitii despre armamentul din secolul XVII.
-Gradina Zoologica:Amplasat in cartierul Noua - la marginea de sud-est a Brasovului - gradina zoologica se afla in mijlocul unei paduri.
Desi amenajarea nu este una la un standard foarte inalt animelele par bine ingrijite iar locul este linistit...


Sursa:www.turistik.ro

Un comentariu: